Jak zrobić ciasto na pizze?

Pizza jest bez wątpienia jednym z tych dań, których przygotowanie wydaje się nam zbyt czasochłonne i najczęściej i decydujemy się na zamówienie jej w lokalu. My jednak zachęcamy do tego, aby spróbować wykonać ją w domu. Dlaczego warto samemu zrobić pizzę? Przede wszystkim dlatego, że wychodzi taniej. Składniki takie jak mąka czy olej zazwyczaj znajdą się w każdej kuchni. Wystarczy dokupić pomidory na sos i ulubione składniki. To właśnie one są kolejnym powodem, dla którego warto przygotować pizzę w domu – możemy dodać do niej wszystko to, na co mamy ochotę.

Jak zrobić ciasto na pizze?

Jak zrobić ciasto na pizze?Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Do jego wykonania potrzebujemy odpowiedniej mąki. Dobrze w tym przypadku sprawdzą się te o typie 500 lub 550. Najlepsze ciasto powstanie jednak z mąki typu włoskiego oznaczonej symbolem 00. Zawiera ona bowiem dużą ilość glutenu, dzięki któremu pizza wyrośnie puszysta i miękka. Mąkę tego typu można bardzo łatwo dostać w dużych dyskontach i w sklepach internetowych. Jak zrobić ciasto na pizze?

Będziemy do tego potrzebować kilku składników:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 4 gramy suszonych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (jeżeli nie mamy oliwy, możemy zastąpić ją innym olejem roślinnym),
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczyptę soli.

W dużej misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez około godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. W trakcie jego wyrastania możemy pokroić składniki i przygotować własny, domowy sos pomidorowy. Wyrośnięte ciasto możemy rozciągnąć dłońmi na cieńszy placek lub rozwałkować. Grubość ciasta dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności od tego czy lubimy puszystą pizze czy cienką i chrupiącą. Wykładamy ciasto na blachę, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i układamy ulubione składniki. Tak przygotowana pizza powinna wylądować w maksymalnie nagrzanym piekarniku i piec się do zarumienienia ciasta (około 15 minut w zależności od temperatury).

Przygotowanie ciasta na pizze nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. W dodatku nie powoduje bałaganu i potrzeby wykorzystania dużej ilości narzędzi. Smak przygotowanej w domu pizzy nie równa się z zamówioną w pizzerii. Gwarantujemy, że jeżeli raz spróbujesz upiec ją samemu, już nigdy nie sięgniesz po telefon zamawiając gotową na dowóz.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here