Jak zrobić jajko sadzone

Jajko to chyba najpopularniejszy i najchętniej używany produkt w naszej kuchni. Szczególnie, jeśli chodzi o przygotowywania śniadań. Puszysta kremowa jajecznica, jajko w koszulce, jajko na miękko, jajko sadzone, jajeczny omlet- to nasze ulubione sposoby na rozpoczęcia dnia. Jajka są zdrowe, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Jajko w majonezie to już klasyk, ale co jeszcze przygotować, aby zadowolić rozespaną rodzinę?

Jak zrobić jajko sadzone?

Jak zrobić jajko sadzoneJajko sadzone to najprostszy sposób na podanie jajka, gdy nie przepadamy za tradycyjna jajecznicą. Takie pyszne jajko z płynnym żółtkiem i ładnie podsmażonym spodem będzie się idealnie komponować ze smażoną cebulką i ciepłymi grzankami. Jak zrobić jajko sadzone, które będzie idealnie podsmażone i płynne w środku. To bardzo proste.

Jajko wbijamy na średnio rozgrzana patelnie. Najlepiej smakuje smażone na klarowanym maśle. Czekamy, aż białko lekko się zetnie. Można w trakcie polewać jajko masłem po wierzchu, aby przyspieszyć ten proces. Kiedy spód lekko się podpiecze, należy przykryć całość dosłownie na parę sekund pokrywką, aby białko dokładnie się ścięło. Nikt nie lubi, gdy surowe białko ciągnie się na widelcu.

Muffiny z jajek

Muffiny z jajek to kolejna propozycja na szybkie, ale jakże efektowne śniadanie z jajkiem w roli głównej. Taki sposób przygotowania jajek sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy mamy do nakarmienia większą ilość osób, lub mamy na śniadaniu wyjątkowych gości. Bo babeczki wyglądają obłędnie i smakują obłędnie.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą metalowe lub silikonowe kokilki, lub specjalna blach z wgłębieniami na babeczki. Na początek smarujemy kokilki stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Na dno wkładamy kilka plastrów boczku, lub dobrej szynki. Sprawdzi się każda ulubiona wędlina. Teraz umieszczamy w środku warzywa. Pasują dosłownie każde: papryka, pomidor, cebulka, szczypiorek. Dodajemy też odrobinę startego żółtego sera. Teraz pora na nasze jajko. Do każdej kokilki wbijamy jedno średniej wielkości jajko. Dobrze robić to ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Jeśli wszystko pójdzie dobrze białko będzie ścięte, a żółtko podobnie jak w przypadku jajka po benedyktyńsku pozostania płynne i kremowe.

Muffinki wkładamy do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie oprószamy je jeszcze tartym serem i wkładamy na kolejne 5 min, aż ser się stopi i przepiecze. Takie efektowne, pomysłowe babeczki najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa, lub pysznej serowej grzanki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here