Jak zrobić kluski śląskie?

Prawdziwy śląski obiad nie może obejść się bez klusek. Doskonale zastępują ziemniaki, kaszę i różnego typu makarony. Przepadają za nimi wszyscy miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej, którzy potrafią jeść je zupełnie bez niczego – jedynie oblane tłustym i zawiesistym sosem. A jak zrobić kluski śląskie, które zasmakują wszystkim? Tak naprawdę nie jest to skomplikowane danie, dlatego nawet największe beztalencie kulinarne będzie w stanie opanować do perfekcji przepis na ten śląski przysmak.

Jak zrobić kluski śląskie?

Jak zrobić kluski śląskie?Kluski śląskie można zrobić na dwa sposoby. Niektórzy bowiem dodają do nich jajko, inni z niego rezygnują, jednakże klasyczny przepis składa się wyłącznie z trzech podstawowych produktów. Są to: ziemniaki (zazwyczaj jeden kilogram), mąka ziemniaczana (większa szklanka lub kubek) i sól (pełna łyżeczka). Po przygotowaniu wszystkich składników można zabrać się do roboty! W pierwszej kolejności ugotowane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przetrzeć je na zwykłej prasce. Niektórzy, zazwyczaj ci najbardziej leniwi, decydują się na zmielenie ziemniaków, jednakże mimo iż jest to najprostsza i najszybsza metoda, może negatywnie wpłynąć na ostateczny smak dania.

Czasem lepiej trochę dłużej się pomęczyć, aby osiągnąć naprawdę dobry efekt. Powstałą w ten sposób ziemniaczaną masę należy podzielić na cztery części. Do jednej z nich należy dodać całą mąkę ziemniaczaną i całość doprawić łyżeczką soli, a następnie dokładnie wymieszać. Na tym etapie niektórzy wbijają jeszcze jajko, ale spokojnie można z niego zrezygnować. Następnym krokiem będzie wyrobienie całego ciasta. Gdy będzie mieć już odpowiednią mięsistą strukturę i jednolitą fakturę, można zacząć tworzyć z niego pierwsze kluseczki. Powinny mieć one w miarę równe, obłe kształty. Można też wyrobić w każdej z nich małą dziurkę, naciskając na ciasto palcem wskazującym lub wciskając w nie tylną część drewnianej łyżki. Przygotowane kluski można od razu wrzucić do gotującej się wody. Po paru minutach będą przygotowane do zjedzenia!

Jak zrobić kluski śląskie? Każdy po przeczytaniu tego wpisu będzie zdziwiony, jak proste i niewymagające jest to danie. Tak naprawdę w przeciągu parunastu minut można przygotować sobie smaczny, zdrowy i typowo śląski obiad, uzupełniając go jedynie kawałkiem mięsa lub rybą i kolorową surówką. Domowych kluseczek nigdy nie zastąpią te sklepowe i gotowe. Tylko te przygotowane własnoręcznie mają niezwykłe walory smakowe.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here