Jak zrobić pizze

Pizza to symbol Włoch i wspaniałej kuchni włoskiej i podbiła podniebienia całego świata. Tradycja głosi, że królowa Margherita tak bardzo pokochała wersję przygotowaną dla niej przez Raffaele Esposito w 1889 roku w Neapolu, że nadała jej własne imię. Dzisiaj robienia pizzy to we Włoszech prawdziwa sztuka, ale tak naprawdę nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności ani ciężkich lat praktyki aby samodzielnie przygotować pizzę w domu.
Jak więc zrobić pizzę? a właściwie: jak zrobić dobrą pizzę?

Jak zrobić pizze?

Jak zrobić pizzeSkładniki na dwie osoby to 500 gramów mąki do pizzy (choć można śmiało eksperymentować z innymi rodzajami mąk), 250 ml gazowanej wody, 15 gramów drożdży piekarskich, oliwa i sól. Jeżeli planujecie tradycyjną pizzę Margherita przygotujcie sos pomidorowy, ser mozzarella i – do wyboru – świeże liście bazylii lub oregano.
Jeżeli zamierzacie gościć cztery osoby to po prostu podwójcie ilości. Z czasem nabierzecie wyczucia i nauczycie się odmierzać ilości bez większych problemów.

Przygotowanie ciasta

Robienie pizzy zacznijcie od przygotowania ciasta. Rozpuśćcie drożdże w niewielkiej ilości wody o pokojowej temperaturze (najlepiej byłoby to 25 stopni) z dodatkiem szczypty cukru, który je zaktywuje do pracy. Mąkę usypcie w piramidkę na bardzo dużej drewnianej desce lub płaskim kuchennym topie. W samym środku zróbcie wgłębienie i tam powoli wlejcie wodę z drożdżami, tak, aby nie wylać nic na zewnątrz. Potem dodajcie bardzo powoli resztę wody i sól i zacznijcie urabiać ciasto. Jeżeli nie macie wprawy to wyobrażajcie sobie lepienie z plasteliny albo masy solnej, może lepiliście kiedyś pierogi albo robiliście kopytka, to bardzo podobne ruchy i procedura, starajcie się po prostu stworzyć jednolitą delikatną masę. Niektórzy sławni szefowie dodają oliwę z oliwek bezpośrednio do ciasta, niektórzy zaś tego nie robią. Inni natomiast surowo tego zakazują. Wy, robiąc pizzę w domu, macie szansę dojść do waszej prywatnej idealnej formuły. Trzymajcie ją w tajemnicy.

Ciasto powinno być wyrabiane przez 5-10 minut, nie więcej, bo stanie się twarde. Odłóżcie je do wyrośnięcia w miejscu ciepłym, suchym i bez przewiewów; świetnie nadaje się do tego piekarnik. Przez półtorej godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po upływie tego czasu następuje najwspanialszy moment robienia pizzy, ten najbardziej widowiskowy i włoski – przełóżcie ciasto na stolnicę, lub czysty duży blat kuchenny, podzielcie na pół, rozciągnijcie aż do uzyskania niewielkiego dysku, zacznijcie powiększać go naciskając palcami lub posługując się wałkiem. Starajcie się nie rozerwać ciasta i utrzymać wszędzie podobną grubość – dobre ciasto na pizzę powinno mieć jeden centymetr wysokości. Brzeg może tylko nieco bardziej wystawać, nie musi być dużo wyższy, i tak urośnie w piekarniku bardziej niż reszta pizzy, ta obciążona dodatkowymi składnikami.

Wybór składników

Gdy już macie przed sobą piękną okrągłą bazę przejdźcie – na spokojnie i bez zbytniej ekstrawagancji, zwłaszcza gdy dopiero zaczynacie rozumieć jak zrobić pizze – do wyboru składników. Pozostając przy klasycznej wersji będzie to tylko sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylia. Najpierw rozprowadźcie delikatnie sos pomidorowy po całej bazie, nie musi być go dużo, wystarczy równa warstwa bez białych plam. Na to ser mozzarella – jeżeli jest zbyt mokry odciśnijcie go nad zlewem, inaczej całość może źle się upiec albo rozlać, aby tego uniknąć skoncentrujcie większą część sera na samym środku. Na to wszystko szczypta soli i gotowe!

Pieczenie pizzy

Jak zrobić pizzePrawie gotowe, bo teraz pizzę trzeba upiec – oczywiście najlepiej byłoby mieć do dyspozycji piec do pizzy, gdzie temperaturę uzyskuje się i utrzymuje dzięki odpowiednim typom drewna, ale równie dobrze można wykorzystać w tym celu nasz zwykły domowy piekarnik. Najważniejsze, aby temperatura była odpowiednio wysoka – nastawcie go na 220 stopni. Czas potrzebny do właściwego upieczenia pizzy wynosić może około 20 minut, ale bardzo dużo zależy tu od samego piekarnika, warunków, w których wyrastało ciasto, typu użytego sera, a nawet wilgotności powietrza, więc jest to ten moment robienia pizzy gdy trzeba jej bardzo pilnować i być czujnym, aby ją wyjąć na czas, gdy będzie miękka na środku a chrupiąca na brzegach.

Udekorujcie ją listkami bazylii i podajcie gorącą na stół. Pozwólcie gościom nacieszyć się zapachem i widokiem – zielona bazylia, biały ser i czerwony sos w mgnieniu oka przeniosą was do słonecznej Italii. Niech zrobią zdjęcia i pytają się was „jak zrobić taką pizzę?”.
Tu drobna, ale konieczna uwaga – nie sugerujcie się pizzami, które proponują wam restauracje sieciówki, bo są one efektem zupełnie innej produkcji i nie odpowiadają niestety włoskim standardom, do których z kolei my, ucząc się jak zrobić pizze w domu, ambitnie dążymy. Wasze uzyskane rezultaty będą na pewno pełne i smaku i emocji. Ciao!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here