Jak zrobić racuchy

Pyszne domowe placuszki to wspaniały pomysł na ekspresową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Takie małe placuszki przygotujemy w kilka chwil z zaledwie paru składników, które z pewnością zawsze znajdziemy w domowej spiżarni. Czy będą to naleśniki, nieco grubsze placuszki, czy racuchy z owocami, na pewno zasmakują naszej rodzinie. Można je spożywać na ciepło, ale sprawdzą się również w wersji na zimno, jako słodki dodatek do drugiego śniadania, czy szybka przegryzka podczas szkolnej wycieczki. Jak zrobić racuchy z jabłkami, złociste placuszki na maślance, czy placki z bananem? To nic trudnego.

Jak zrobić racuchy bananowe?

Jak zrobić racuchyPlacuszki bananowe to najprostsza wersja placuszków w ogóle. Aby je przyrządzić potrzebujemy jedynie dwóch dojrzałych bananów i dwóch średniej wielkości jajek. Dla wzbogacenia można dodać do nich odrobinę cynamonu, wanilii, masła orzechowego, migdałowego, czy też pistacjowego, lub kawałki gorzkiej czekolady. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę i odstawić na kilka minut do lodówki. Na patelni topimy łyżkę masła i formujemy z masy bananowej małe, zgrabne i niezbyt grube placuszki. Powinny smażyć się ok. 4-5 min z każdej strony na złocisty kolor. Takie proste placuszki można podawać bez żadnych dodatków lub pokusić się o wersje urozmaiconą. Pasuje do nich syrop klonowy, płynny miód, bita śmietanka, cukier puder, sos karmelowy lub czekoladowy, czy świeże owoce jagodowe.

Racuchy na maślance

Nieco bardziej treściwe będą delikatne i puszyste racuszki na maślance. W odróżnieniu od wersji tradycyjnej, tutaj nie potrzeba drożdży, więc czas przygotowania nieco się skraca. Ale dzięki zawartości sody oczyszczonej placuszki są równie lekkie i pyszne w smaku. Przyrządzimy je ekspresowo Wystarczy dokładnie połączyć mąkę, maślankę, cukier, sodę oczyszczoną i jajka. Racuszki można smażyć od razu po przygotowaniu kremu. Można użyć do tego masła klarowanego lub oleju rzepakowego. Placuszki smażą się dosłownie w minutę. Najlepiej smakują z cukrem pudrem i kleksem słodkie, bitej śmietany.

Kolejna ekspresowa propozycja to jabłka w cieście naleśnikowym. To nieco zmodyfikowana wersja racuchów. Jabłka kroimy w dość grube plastry i drylujemy. Podstawą tej przekąski jest zwykłe, tradycyjne ciasto naleśnikowe, ale w nieco bardziej gęstej wersji. Każdy plaster jabłka najpierw obsypujemy mąką, a potem dokładnie obtaczamy ciastem. Smażymy na oleju nieco dłużej niż zwykle placuszki, bo jabłka muszą dobrze zmięknąć.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here