Jak zrobić tatar

Kiedy Sylwester za pasem, a goście w tym roku zapowiadają się właśnie do nas, czas przemyśleć imprezowe menu. Jeśli mamy na to odpowiednio dużo czasu czasu to pół biedy, ale czasami zwlekamy do ostatniej chwili z decyzją o organizowaniu sylwestrowego party. Albo decyzja, że impreza odbędzie się właśnie u nas, zapada na dzień przed planowanym przyjęciem. Co robić w takiej sytuacji?

Przekąski na sylwestra

Jak zrobić tatarJest mnóstwo przekąsek, które możemy podać na domówce. Od zwykłych kanapek po bardziej wyszukane dania. Wszystko zależy od ilości gości i charakteru party. Zawsze warto mieć w zanadrzu kilka pomysłów na czarną godzinę i trochę zapasów w spiżarce. Po świętach zazwyczaj mamy wręcz nadmiar produktów w lodówce. A nawet, jeśli nie, to nasze propozycje można przyrządzić z produktów łatwo dostępnych. Wystarczy zatem szybka wizyta w najbliższym markecie.

Na sylwestrowym przyjęciu najlepiej sprawdza się małe przekąski, dosłownie na jeden „gryz”. Można je łatwo podzielić, każdy będzie zadowolony. Warto pomyśleć o czymś dla mięsożerców, oraz propozycji dla wegetarian czy wegan. Liczy się też sposób podania, zachęcająca forma i ciekawe, niebanalne połączenia. Można przygotować dwie wersje tego samego dania, w dwóch rożnych odsłonach.

Jak zrobić tatar?

Tradycyjny tatar zawsze sprawdzi się na domówce. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, świetnie spełnia rolę zakąski, i można go podać w fajnej, ciekawej formie. Jak zrobić tatar w wersji klasycznej, zapewne wie każdy, ale od tego zacznijmy. Aby przyspieszyć sobie pracę, można kupić mielona wołowinę, lub wybrać ładny kawałek i poprosić o zmielenie sprzedawcę na dziale mięsnym.

Mięso wrzucamy do miski i dodajemy: pieprz, sól, maggi, odrobinę oliwy, i trochę zieleniny. Można też do tej klasycznej wersji dodać surowe żółtko, ale nie każdy to lubi więc nie jest to konieczne. Bez żółtka tatar dłużej będzie świeży. Teraz pozostaje wszystko dokładnie wymieszać i uformować malutkie kotleciki. Układamy je od razu na pieczywie lub krakersach i posypujemy posiekaną cebulką i ogórkiem kiszonym.

A wersja unowocześniona? To zupełnie nowy wymiar tatara. Użyjmy do niego wędzonej makreli i kilku dodatków. Rybę obieramy ze skóry i ości, dodajemy do niej przyprawy i puszkę odsączonej z zalewy czerwonej fasolki konserwowej. Łączymy wszystko widelcem, lekko przy tym miażdżąc składniki. Z masy formujemy kotleciki i układamy na liściach sałaty lub kromeczkach razowego, ciemnego pieczywa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here