Jakie garnki polecacie

Jeśli jesteś fanem gotowania, to z pewnością wiesz, że na sukces w kuchni składa się wiele elementów. Oprócz umiejętności, doświadczenia czy dobrego przepisu musimy zwrócić uwagę na różne inne czynniki. Kulinaria to prawdziwa alchemia, w której mamy sporo miejsca na dowolność, ale musimy pamiętać o dobrych podstawach.

Począwszy od składników – o ich świeżość, dobry skład i jakość należy koniecznie dbać. Jak wiadomo – z pustego nawet Salomon nie naleje. Tak samo, z kiepskich składników nawet najwybitniejszy kucharz nie wyczaruje wykwintnego dania. Najlepiej starać się kupować produkty sezonowe, lokalnie dostępne, w ten sposób mamy największe szanse na to, że trafimy na żywność, która nie jest nafaszerowana chemikaliami czy konserwantami.

Skoro mamy wspaniały przepis albo pomysł, dobrej jakości składniki to teoretycznie moglibyśmy uznać, że najtrudniejsza część za nami, ale jednak nie! Dla przykładu załóżmy, że chcemy przygotować naleśniki, mamy swój prosty, sprawdzony sposób na najlepsze naleśniki na świecie. Przygotowujemy więc ciasto, tak jak zawsze, wylewamy na patelnię i… Naleśnik przywiera, na nasze próby uratowania go rwie się niemiłosiernie i z pięknego placuszka nici. A to wszystko przez patelnię, na której powłoka odpowiadająca za nieprzywieranie smażonych produktów, po prostu uległa zniszczeniu. Ostatnim krokiem do sukcesu w kuchni są zatem nasze narzędzia i akcesoria.

Tak jak chirurg posiada swoje skalpele, tak kucharzowi – zawodowemu, ale i hobbystycznemu przyda się dobrej jakości zestaw noży. Mnogość opcji, które się nam jawią może przyprawić o zawrót głowy. A to tylko początek! Dlatego, jeśli mogłabym zadać parę szybkich pytań najlepszym szefom kuchni, to z pewnością brzmiałyby one „Jakie kupić noże? Jakie garnki polecacie? Jakie patelnie? Jakie są niezbędne urządzenia i akcesoria kuchenne?„. W nich bowiem może kryć się sekret do zawsze świetnie udających się potraw, a także mogą znacznie ułatwić nam pracę.

Jakie garnki polecacie?

Wybór na rynku jest naprawdę ogromny. Inne patelnie i garnki używane są na płytach indukcyjnych, inne na gazowych. Czasem natkniemy się na zestawy zawierające dziesiątki garnuszków, rondli i rondelków, tygli oraz wielkich garów. Wydaje się nam, ze kupując taki miks od razu będziemy mieli wszystko, czego potrzebujemy i to w dobrej cenie. Może być to jednak tylko złudne wrażenie i na przykład większości zakupionych naczyń wcale nie będziemy używać. Jeśli naszym ulubionym daniem jest spaghetti w różnych odsłonach warto nabyć specjalny wysoki garnek przeznaczony do gotowanie makaronu tego rodzaju. Jeśli natomiast nie przepadamy za jedzeniem gotowanym na parze, to taki będzie nam zupełnie zbędny.

Warto się najpierw zastanowić, co najczęściej gotujemy i skompletować zestaw odpowiadający naszym podstawowym potrzebom, a dopiero później pojedynczo dokupować jakieś dodatki do niego. Jest to dobra zasada, która pozwoli nam uniknąć zakupienia wszelkiego rodzaju różnych zbędnych sprzętów, niezależnie czy chodzi o noże, miksery, patelnie czy garnki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here