Krem budyniowy. Jak go zrobić? Pomysły na pyszne ciasta!

0
216

Krem budyniowy jest wyjątkowy w smaku. Wyraźnie wyróżnia się na tle innych kremów przygotowywanych np. na bazie śmietanki czy mascarpone nie tylko konsystencją, ale także swoim niepowtarzalnym smakiem. Poznaj najlepszy przepis na krem budyniowy i dowiedz się do jakich ciast najlepiej pasuje!

Pyszny i delikatny, idealny do ciast przekładanych, tortów, babeczek, tart oraz karpatki. Do aromatycznego ciasta kokosowego, kruchej tarty z owocami. Jak przygotować wyjątkowy krem budyniowy?

Przepis na krem budyniowy. Jak go zrobić?

Krem budyniowy można przygotować na dwa sposoby. Od podstaw – z użyciem mleka, żółtek, cukru, mąki pszennej, masła i skrobi kukurydzianej oraz z użyciem gotowego budyniu w proszku, mleka, cukru i masła.

Pierwszy sposób – domowy, klasyczny, pozwala przygotować krem pełen smaku i niezwykłego aromatu. Wykorzystujemy do niego mleko, żółtka, cukier, laskę wanilii, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i masło w temperaturze pokojowej. Bez problemu przygotujemy w tej wersji krem bez laktozy. Wystarczy użyć do niego mleka i masła bez laktozy!

Druga metoda jest szybsza i prostsza. Nie potrzebujemy do niego żółtek, a jedynie cukru, mleka, budyniu i masła. Możemy też wybrać budyń o ulubionym smaku, np. czekoladowy, waniliowy czy toffi. W tym przypadku również możemy przygotować krem w wersji bez laktozy i bez glutenu. Wiele porad i przepisów na krem budyniowy dostępnych jest na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-budyniowy-przepis-i-porady.

Przepisy na ciasta z kremem budyniowym

Kremy budyniowe świetnie sprawdzają się w przekładańcach. Co więcej, idealnie łączą się z dodatkami takimi jak na przykład orzechy, owoce, chałwa czy czekolada. Warto też, przed przełożeniem ciasta kremem, nasączyć biszkopt np. alkoholem lub kawą. Do jakich ciast najlepiej pasuje krem budyniowy?

Ciastami, do których idealnie się nadaje jest m.in. Pani Walewska, rafaello bez pieczenia, miodownik z konfiturą z suszonych moreli i przekładaniec toffi. Nie ma sobie równych także ciasto kokosowe z kremem budyniowym!

Pani Walewska to klasyka. Spód robi się z ciasta kruchego, kolejną warstwą jest warstwa dżemu z czarnej porzeczki, puszystej bezy i kremu budyniowego. Pani Walewska nie tylko prezentuje się, ale także smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdza się na imprezach rodzinnych lub w gronie najbliższych przyjaciół!

Miłośnicy smaków kokosowych z pewnością będą zachwyceni rafaello bez pieczenia. Jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu a na dodatek nie wymaga… piekarnika! Przełożone jest chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym, bitą śmietaną i kokosem. Można je wzbogacić również białą czekoladą. Jeśli chcemy by herbatniki zmiękły, a krem stężał – wystarczy, że przygotujemy ciasto dzień wcześniej!

Miodownik z konfiturą z suszonych moreli jest idealny nie tylko na święta! To ciasto jedyne w swoim rodzaju, do którego można użyć zamiennie suszonych moreli lub kajmaku – w zależności od upodobań. Ciasto jest miodowe i delikatne, a krem i konfitura stanowią idealne połączenie. Miłośnicy słodkich smaków z pewnością będą zachwyceni wersją z kajmakiem!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here