Prawdziwe amerykańskie brownie – jak je zrobić?

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, które przybyło do nas zza oceanu. Prawdziwym sekretem idealnego brownie jest wilgotny środek, chrupiąca skórka i mocno czekoladowy smak. Jak zrobić prawdziwe amerykańskie brownie, które rozpływa się w ustach? Podpowiadamy!

Odpowiednie przygotowanie składników

Brownie to niezbyt skomplikowane ciasto, o ile trzymamy się odpowiednich zasad przy jego przygotowywaniu. Przede wszystkim należy przesiać składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Cukier puder oraz cukier waniliowy również powinniśmy wymieszać z suchymi składnikami. Nie należy od razu dodawać ich do mokrych składników – warto robić to stopniowo, dzięki czemu unikniemy grudek, a masa będzie idealnie puszysta.

Jak zrobić brownie? Podstawą doskonałego ciasta jest roztopiona czekolada. Należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej i pilnować, aby się nie zagotowała. Bardzo pomaga zbieranie czekolady ze ścianek i częste mieszanie. Zanim trafi do suchych składników musi trochę przestygnąć. Ile czasu piec brownie? Wystarczy zaledwie 20-25 minut w 180 stopniach C. Ciasto powinno mieć wilgotny środek i chrupiącą skórkę. Do pieczenia warto użyć niskiej foremki (na przykład 3 cm), ponieważ brownie nie rośnie pod wpływem temperatury.

Przepis na idealne brownie

Uwzględniając powyższe zasady można przystąpić do przygotowania brownie! Powstanie z zaledwie kilku składników. Jak zrobić brownie? Będziemy potrzebować:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 3 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki

W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy do niej masło i mieszamy do połączenia składników. Masa czekoladowa nie może być zbyt gorąca, warto ją ostudzić po przygotowaniu. Następnie ucieramy jajka z cukrem i mieszamy z przesianą mąką i płynną czekoladą. Aby brzegi ciasta się nie przypaliły, warto je wlać do foremki z wyłożonym papierem do pieczenia. Jako że ciasto nie urośnie, wystarczy blacha o wysokości 3 cm. Brownie pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Gotowe!

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here