Pieczarki to świetny pomysł na dania obiadowe. Sprawdzą się, jako samodzielny posiłek, świetnie dopełnią inne potrawy, i zrobimy z nich pyszny, aromatyczny pieczarkowy sos. Jak przyrządzać pieczarki, aby smakowały najlepiej?
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Po pierwsze- jak przygotować grzyby do obróbki. Pieczarki są akurat wyjątkowym gatunkiem grzybów. Tych leśnych nie myjemy nigdy, bo pija wodę jak gąbka. Pieczarki umyć trzeba, gdyż często są bardzo brudne, oblepione czarną ziemią, w której rosną. Należy to jednak robić szybki i sprawnie, aby nie narazić grzybów na długi kontakt z wilgocią. Umyte pieczarki dobrze jest tez dokładnie osuszyć, jeśli zamierzamy je smażyć, bo wilgotne nie zrumienią się należycie. Nie trzeba natomiast ich obierać, bo cienka, miękka powierzchnia nadaje się do jedzenia.
Na początek coś prostego. Sos pieczarkowy pasuje w zasadzie do każdego gatunku mięsa. Dobrze smakuje zarówna z delikatnym mięsem drobiowym, czy mekka cielęciną, jak i z wołowiną duszoną w czerwonym winie. Jak zrobić sos pieczarkowy, aby wydobyć maksimum dobra i aromatu z tych niezwykłych grzybów? Po pierwsze należy je bardzo umiejętnie podsmażyć. Nie każdy wie, jak zrobić to odpowiednio. A kwestia optymalnego podsmażenia jest kluczowa dla smaku gotowego sosu.
Smażenie pieczarek
Pieczarki lubią przestrzeń i bardzo wysoką temperaturę. Nie należy smażyć ich wszystkich naraz, jeśli mamy wyjątkowo duża ilość. Najlepiej robić to wówczas partiami, bo pieczarki puszczają bardzo dużo wody. Jeśli wrzucimy ja patelnie naraz, to woda sprawi, że pieczarki nie będą się smażyć, ale dusić. Pamiętajmy też, aby odpowiednio mocno podgrzać tłuszcz, bo złocista skórka to warunek udanego sosu pieczarkowego.
Kiedy grzyby już porządnie się ze-złocą, trzeba je chwilkę poddusić. Grzyby puszczą mnóstwo wody, więc czekamy cierpliwie, aż cały płyn odparuje. Jeśli uważamy, że pieczarki potrzebują jeszcze chwili na patelni, można dolać odrobinę gorącej wody i dusić dalej. Nie jest to nieuzasadnione, w końcu grzyby są ciężkostrawne. Im dłużej poddajemy je obróbce, tym będą bardziej miękkie i lepiej przyswajalne.
Zagęszczenie sosu
Teraz trzeba nieco zagęścić sos. Małą ilość mąki pszennej rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, hartujemy i dodajemy do pieczarek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Można też wzbogacić sos o kilka kropli śmietanki kremówki lub kwaśnej śmietany. Doda to nieco gęstości, głębi i smaku. Do sosu pieczarkowego pasuje również zielenina w postaci koperku lub pietruszki.