Na rynku dostępne są różnego rodzaju patelnie. Te najstarsze, żeliwne nie są już tak często używane w dzisiejszych czasach. Dzieje się tak dlatego, że aby na niej smażyć potrzeba wylać na nią trochę tłuszczu bądź oleju. Takie smażenie jest niezdrowe i wiele osób normalnie zrezygnowałoby z tej formy przyrządzania posiłku.
Jednak nie trzeba tego robić, ponieważ później powstały patelnie pokryte teflonem. Jest to materiał, którego zadaniem jest sprawić, aby potrawa nie przywierała do patelni pomimo braku jakiegokolwiek tłuszczu na niej. Jak się jednak okazało, teflon może być szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Dlatego nie były już one tak często wybierane. Mimo to cały czas myśli się nad nowymi rozwiązaniami i postęp w tym kierunku także idzie w dobrą stronę.
Patelnia ceramiczna opinie, zalety i wady
Teraz na rynku można znaleźć już patelnie ceramiczne, które posiadają bardzo dużo plusów. Wyposażeniem każdej kuchni musi być od dzisiaj patelnia ceramiczna opinie na jej temat są niezwykle przychylne. Przede wszystkim, nie jest szkodliwa. Może być ona nagrzewana do czterystu stopni Celsjusza i przechowywana w niskich temperaturach, do dwudziestu stopni Celsjusza. Nie może jedynie być narażona na gwałtowne zmiany temperatury, gdyż powłoka ceramiczna może ulec zniszczeniu. Tak się dzieje, gdy ciepła jeszcze patelnia zostanie zalana zimną wodą aby łatwiej została później umyta. W dodatku nie jest to konieczne. Ponieważ w tej patelni także nie trzeba używać tłuszczu, więc czyszczenie nawet bez zalewania jej wodą będzie niezwykle łatwe, proste i przyjemne. W dodatku jest ona energooszczędna. Bardzo długo trzyma ciepło. Dlatego też po skończeniu przygotowania posiłku nie trzeba go trzymać na małym ogniu, aby nadal był ciepły, aż do momentu podania. Jeśli mamy patelnie ceramiczną, jest to całkowicie zbędne.
Dodatkowym jej atutem jest równomierne nagrzewanie się, a co za tym idzie – równomierne nagrzewanie jedzenia. Ma także jeden, naprawdę potężny plus. Nie wchodzi w reakcję z przygotowanym posiłkiem, jak to może nastąpić w przypadku innych patelni. Prościej mówiąc, nie zmienia nieoczekiwanie smaku przygotowanej potrawy. Pozwala to uniknąć niespodzianek, polegających na tym, że nasze dane będzie smakować inaczej niż zwykle.
W dodatku taka patelnia ceramiczna będzie inwestycją na długie lata. Każda pani domu powinna się w taką zaopatrzyć. Wiadomo, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością. Jednak często tak jest, jeśli chodzi o akcesoria kuchenne. Nie warto oszczędzać na nich pieniędzy, aby służyły długo i nie zniszczyły się przy pierwszej lepszej okazji. Porządna patelnia nie przypali się tak łatwo, jak te tańsze modele. Nie powinna się także zniszczyć mechanicznie. Na przykład rączka nie może odpaść tylko zostaje na swoim miejscu. Dobra patelnia także szybko nie straci swojej powłoki, nie ważne, czy to będzie teflon, czy ceramika. Trzeba o to jednak dbać, ponieważ nawet najlepsza jakość tego nie zagwarantuje.
Ile kosztuje taka patelnia?
Pierwsze słysze że patelenie mogą być ceramiczne…
Ale mówcie co chcecie, smak jest inny…