Potrawy z mięsa mielonego.

Przygotowanie smacznego posiłku na obiad czy kolację dla większości gospodyń nie jest wielkim wyzwaniem. Jednak są osoby, które nie lubią gotować, a czasem muszą przyjąć gości. Wówczas mają poważny problem z przygotowaniem poczęstunku.
Doskonałym produktem, który lubiany jest przez większość osób i z którego można „wyczarować” niezwykłe dania jest mięso mielone. Co zrobic z miesa mielonego – to zależy jakie mięso kupimy. Mielona wołowina z polędwicy, szynki czy ligawy to doskonały produkt na tatara. Potrawa z surowego mięsa od wielu lat jest ulubioną przystawką na polskich stołach. Mięso wołowe mielone lub siekane łączy się z przyprawami, oliwą i wodą, a po dokładnym wymieszaniu dodaje się do niego posiekane warzywa: cebulkę, grzybki marynowane, ogórki konserwowe. Do tatara dodaje się również surowe żółtko jaja kurzego lub przepiórczego.
Z mielonego mięsa wieprzowego na przyjęcie można zrobić gołąbki w sosie pomidorowym. Do smaczne danie wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne. Mięso miesza się z ugotowanym ryżem oraz przyprawami. Następnie zawija się farsz w uprzednio sparzonych we wrzątku liściach zdjętych z kapusty. Zawijańce ułożone w garnku podlewa się bulionem i gotuje albo zapieka w piekarniku. Po około 30 – 40 minutach gołąbki są gotowe. Na bazie wywaru przyrządza się sos pomidorowy. Warto zrobić większą ilość gołąbków i zamrozić na inną okazję.
Mięso mielone drobiowe można wykorzystać do przygotowania zapiekanki, faszerowanej papryki albo smacznych kotletów z dodatkiem warzyw.

www.colorowo.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here