Pizza jest bez wątpienia jednym z tych dań, których przygotowanie wydaje się nam zbyt czasochłonne i najczęściej i decydujemy się na zamówienie jej w lokalu. My jednak zachęcamy do tego, aby spróbować wykonać ją w domu. Dlaczego warto samemu zrobić pizzę? Przede wszystkim dlatego, że wychodzi taniej. Składniki takie jak mąka czy olej zazwyczaj znajdą się w każdej kuchni. Wystarczy dokupić pomidory na sos i ulubione składniki. To właśnie one są kolejnym powodem, dla którego warto przygotować pizzę w domu – możemy dodać do niej wszystko to, na co mamy ochotę.
Jak zrobić ciasto na pizze?
Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Do jego wykonania potrzebujemy odpowiedniej mąki. Dobrze w tym przypadku sprawdzą się te o typie 500 lub 550. Najlepsze ciasto powstanie jednak z mąki typu włoskiego oznaczonej symbolem 00. Zawiera ona bowiem dużą ilość glutenu, dzięki któremu pizza wyrośnie puszysta i miękka. Mąkę tego typu można bardzo łatwo dostać w dużych dyskontach i w sklepach internetowych. Jak zrobić ciasto na pizze?
Będziemy do tego potrzebować kilku składników:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki ciepłej wody,
- 4 gramy suszonych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (jeżeli nie mamy oliwy, możemy zastąpić ją innym olejem roślinnym),
- pół łyżeczki cukru,
- szczyptę soli.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez około godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. W trakcie jego wyrastania możemy pokroić składniki i przygotować własny, domowy sos pomidorowy. Wyrośnięte ciasto możemy rozciągnąć dłońmi na cieńszy placek lub rozwałkować. Grubość ciasta dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności od tego czy lubimy puszystą pizze czy cienką i chrupiącą. Wykładamy ciasto na blachę, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i układamy ulubione składniki. Tak przygotowana pizza powinna wylądować w maksymalnie nagrzanym piekarniku i piec się do zarumienienia ciasta (około 15 minut w zależności od temperatury).
Przygotowanie ciasta na pizze nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. W dodatku nie powoduje bałaganu i potrzeby wykorzystania dużej ilości narzędzi. Smak przygotowanej w domu pizzy nie równa się z zamówioną w pizzerii. Gwarantujemy, że jeżeli raz spróbujesz upiec ją samemu, już nigdy nie sięgniesz po telefon zamawiając gotową na dowóz.