Witamina A jest kluczowa dla odpowiedniego funkcjonowania etapu życia płodowego, a także jest kluczowa dla odpowiedniego rozwoju w dorosłym życiu. Uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych, które zachodzą w organizmie, reguluje płodność i jest niezbędna do pięknego wyglądu skóry. Jako jedna z nielicznych witamin może ona zostać przedawkowana, dlatego jej suplementacja powinna odbywać się przy zalecanych dawkach spożycia. W diecie najlepszym źródłem witaminy są jaja, podroby oraz warzywa. Jej odpowiednie skomponowanie w diecie pozwala na zapobiegnięcie niedoborom oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jaką rolę pełni witamina a w organizmie człowieka? Czym spowodowany jest niedobór w takiej witaminy? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdźmy to!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/witamina-a-przyczyny-i-objawy-niedoboru-zrodla-w-diecie-przedawkowanie/
Witamina A – działanie w organizmie
Witamina A jest kluczowa w rozwoju organizmu tak naprawdę już od momentu samego poczęcia. Jej rola w tak wczesnym etapie życia i jest kluczowa przy wspomaganiu wzrostu komórek płodu, a w szczególności nabłonka tkanki kostnej. Jest ona też niezbędna w procesie zapłodnienia, ponieważ wspomaga produkcję plemników, a na etapie utrzymania ciąży wspomaga implantacja zarodka i zapobiega poronieniom.
Jednak należy zaznaczyć, że skoncentrowane pochodne witaminy A – retinoidy, są stosowane w dermatologii jako leki na trądzik. Nie powinny być one stosowane przez kobiety w ciąży, ponieważ mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń płodu, a tym samym przyczynić się do rozwoju poważnych wad wrodzonych.
Witamina A – niedobór
Niedobory takiej witaminy najczęściej występują u osób niedożywionych, a także cierpiących na zaburzenia wchłaniania się składników pokarmowych z przewodu pokarmowego. Objawami niedoboru witaminy A mogą być charakterystyczne i trudne do przeoczenia:
- zaburzenie widzenia po zmroku (kurza ślepota),
- suche błony śluzowe, a także rogówka i spojówki,
- łamliwość włosów i paznokci,
- zahamowanie wzrostu u dzieci,
- utrudnione gojenie ran,
- trądzik i wysypka skórna,
- zaburzenie miesiączkowania i płodności u kobiet,
- przewlekłe zmęczenie,
- szorstka i zrogowaciała skóra.
W celu zwiększenia przyswajalności tej witaminy, która rozpuszcza się w tłuszczach, zawsze należy do posiłku dodać tłuszcz – najlepiej ten roślinny. Dobrze będzie również zadbać o źródło cynku, fosforu oraz witaminy z grupy B. Witamina A jest obecna w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Jej najbogatsze pokłady znajdują się w produktach takich jak: wątróbka, jaja, ryby, masło oraz tran. Znacznie mniejsze ilości znajdują się w warzywach zielonych takich jak dynia, papryka oraz w owocach – pomarańcze i morele.
Zobacz też: http://www.marszniemilczenia.pl/biotyna-rola-organizmie/